İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan, katıldığı canlı yayında müvekkiline yönelik soruşturma ve tutuklama süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pehlivan, soruşturma sürecinde yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekerek, suçlamaları ilk kez ifade sırasında öğrendiklerini belirtti.
Yargı Tacizi İddiası
Avukat Pehlivan, İmamoğlu'na yönelik soruşturmaların bir "yargı tacizi" olduğunu savunarak, daha önce de benzer durumların yaşandığını hatırlattı. Pehlivan, "O dilekçe salt bir hukuki metin değil. Bu meseleyi kategorize ettiğimiz yer, 'bu bir yargı tacizi'. Bundan önce hakkında açılan soruşturmalar, hem kurumsal, hem şahsi hem de ailesine ilişkin başlatılan bir yargı tacizi vardı. Bunun somut tespitlerini biz bir çok kez ortaya koyduk. Elleri belinde bağlandı diye soruşturma geçirdi Ekrem bey. Onlar nasıl yargı taciziyse bu da bir yargı tacizi," dedi.
Pehlivan, itiraz dilekçesinden bir sonuç almayı bekleyip beklemedikleri sorusuna ise, "Biz hukukçular olarak hiçbir zaman hukuka aykırı bir kararı normalleştirmeyiz. Elbette hukuksuz bir karar gelebilir, itiraz reddedilebilir. Ama biz beklentimizi bunun üzerine kuramayız," şeklinde yanıt verdi.
Soruşturma Detayları ve Usulsüzlük İddiaları
Pehlivan, soruşturmanın detaylarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Soruşturmanın mali içerikli ve kamuoyunda yolsuzluk olarak değerlendirilen bir soruşturma olduğunu belirten Pehlivan, dosyada kısıtlılık kararı olmasına rağmen, gözaltı işleminden önce bazı basın organlarında ve sosyal medyada soruşturmaya dair birçok içeriğin yer aldığını vurguladı. Pehlivan, "Ancak nihai olarak, Savcılık tarafından isnat edilen suçlamaları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verirken öğrendik," dedi.
Pehlivan, İmamoğlu'na 121 sayfalık bir ifade metni sunulduğunu ve bu ifadede 46 soru yöneltildiğini belirtti. Bu soruların 31'inin tanık beyanına dayandığını, bazılarının gizli tanık, bazılarının ise açık tanık olduğunu ifade etti. Ancak, emniyet ifadesinde açık tanıkların isimlerinin gizlenmiş olmasının "yasak sorgu" olarak değerlendirilen bir yöntem olduğunu savundu.
- 46 sorunun 31'i tanık beyanına dayanıyordu.
- 4 soru MASAK raporuna dayanıyordu.
- 7 soru ise müfettiş raporuna dayanıyordu.
Müfettiş raporunun, kanunen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de gönderilmesi gerekirken, yalnızca Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildiğini iddia eden Pehlivan, bu durumun da usulsüz olduğunu savundu.
Sarıyer'deki Villa İddialarına Yanıt
Gazeteci Hilmi Hacaloğlu'nun Sarıyer’deki villalarla ilgili sorusuna Pehlivan, kamuoyunu şaşırtan bir yanıt verdi. Pehlivan, "Kamuoyu belki şaşıracak ama günlerdir konuşulan, Sarıyer’deki villalarla ilgili olarak Sayın İmamoğlu’na yöneltilmiş tek bir soru bile yok. 121 sayfalık ifadede bu konuda hiçbir soru bulunmuyor," dedi.
Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan'ın yaptığı bu açıklamalar, soruşturma sürecindeki usulsüzlük iddialarını ve yargı tacizi suçlamalarını bir kez daha gündeme getiriyor. Pehlivan'ın açıklamaları, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, soruşturmanın seyrini nasıl etkileyeceği merak konusu.