25 Nisan 2025 Cuma

İstanbul Depremi: Hangi İlçeler Riskli? Bakanlık Alarm Veriyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da 1,5 milyon riskli bina bulunduğunu ve bunların %30'unun acilen dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, İstanbul depreminin bir milli güvenlik meselesi olduğunu belirtti. Bakan Kurum, "İstanbul için her saniye değerli, vakit daraldıkça daralıyor" diyerek, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması çağrısında bulundu.

İstanbul'da Riskli Bina Alarmı!

AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yapılan açıklamada Bakan Kurum, İstanbul'u depreme hazırlamak için kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü ifade etti. Bu sürecin siyaset üstü bir seferberlik anlayışıyla desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kurum, şunları söyledi:

“Devletimiz tüm imkan ve kabiliyetiyle, tüm gücüyle İstanbul'u depreme hazırlamak için deyim yerindeyse İstanbul'u, ülkemizi kurtarmak için canla başla çalışmaktadır. Ben bu vesileyle buradan milletimize ve özellikle deprem dönüşümünden doğrudan sorumlu olan belediyelerimize şunu ifade etmek istiyorum. İstanbul için her saniye değerli. Çünkü vakit daraldıkça daralıyor. İstanbul depremi bir milli güvenlik meselesidir."

  • 1,5 milyon riskli bina bulunuyor.
  • Bunların %30'u acilen dönüştürülmeli.
  • Kentsel dönüşüm için siyasi çekişmeler bırakılmalı.

En Çok Hasar İhbarı Gelen İlçeler Hangileri?

Bakan Kurum, deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarına da değinerek, şu bilgileri paylaştı:

"Şu ana kadar İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'daki vatandaşlarımızdan toplamda 1756 hasar ihbarı aldık ve İstanbul'daki ihbarların yaklaşık %80'i Avrupa yakasında toplandı. En çok ihbar gelen ilçelerimizden ilk üçü Avcılar, Esenler ve Bahçelievler ilçelerimiz. Bu ilçelerimizden diğer kalan ilçelere nazaran daha fazla yoğun talep geldi."

Ayrıca, gelen ihbarların 1467'sinde herhangi bir yapı hasarı oluşmadığı, 83 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi.

Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Önlemler

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini vurgulayan Bakan Kurum, ülke yüzölçümünün yaklaşık %66'sının ve nüfusunun %70'inin deprem bölgelerinde yaşadığını hatırlattı. 6 Şubat depremlerinin acı sonuçlarını yaşadığımızı belirten Kurum, riskli binalarda yaşamaktan kaçınmanın ve kentsel dönüşüm çalışmalarına destek vermenin önemine dikkat çekti.

İstanbul'da beklenen büyük deprem gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, yetkililerin ve vatandaşların iş birliği içinde hareket ederek, kentsel dönüşüm projelerine hız vermesi ve riskli binaların bir an önce güvenli hale getirilmesi büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, olası bir depremde çok daha büyük kayıplar yaşanabilir. Unutmamalıyız ki, deprem değil, riskli bina öldürür!

İlgili Haberler