Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından TÜPRAŞ, son günlerde işçi eylemleriyle gündemde. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan eylemlerin ardında yatan nedenler ve işçilerin talepleri merak konusu oldu. Peki, TÜPRAŞ'ta neler oluyor ve işçiler neden eylem yapıyor?
TÜPRAŞ'ta Maaşlar Ne Kadar?
Petrol İş Sendikası'na bağlı yaklaşık 3 bin 500 işçi, TÜPRAŞ rafinerilerinde iş yavaşlatma eylemlerine başladı. Eylemlerin temel nedeni, işveren tarafından yapılan %28'lik zam teklifinin işçiler tarafından yetersiz bulunması. Sendika yetkilileri, yeni işe başlayan işçilerin maaşlarının 19 bin TL ile 29 bin TL arasında olduğunu belirtirken, bu rakamların Türkiye gibi bir sanayi devi için oldukça düşük olduğunu vurguluyor.
En Kocaeli'nin haberine göre, TÜPRAŞ'ta işe yeni başlayan işçilerin taban maaşı asgari ücret düzeyinde. Ancak, yapılan kesintilerle birlikte işçilerin eline geçen net maaş 19 bin TL'ye kadar düşebiliyor. Ortalama maaşın ise kesintilerle birlikte 40 bin TL civarında olduğu belirtiliyor.
Sendika'dan Sert Tepki: "Kimse Kimseyi Kandırmasın!"
Petrol İş Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetiş, TÜPRAŞ yetkililerinin görüşmelerde kendilerine gerekçe olarak "2025 yılında zarar ediyoruz. İşçi maliyetimiz çok fazla" dediğini aktardı. Yetiş, sosyal hakların sendikacılığın var olduğu yıllardan beri olduğunu ve çıplak maaşın dikkate alınması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Yılın ilk çeyreğinde açıkladıkları temettü 15 milyar TL. Kimse kimseyi kandırmasın."
Yetiş ayrıca, 32 yıllık bir çalışan olarak kamu dönemini de gördüğünü ve şu anda TÜPRAŞ işçilerinin "dehşet paralar" almadığını belirtti. 2015 yılından bu yana kazanımlarının hep eksiye gitmeye başladığını ifade eden Yetiş, eylemlerine devam etmekte kararlı olduklarını vurguladı.
Eylemler Devam Edecek mi?
TÜPRAŞ işçilerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemlerinin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. 28 Nisan Pazartesi günü tarafların Koç Holding'de bir araya gelerek görüşme gerçekleştireceği öğrenildi. Bu görüşmeden bir sonuç çıkıp çıkmayacağı ve işçilerin taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı merakla bekleniyor.
TÜPRAŞ'ta yaşanan bu gelişmeler, Türkiye'deki diğer sanayi kuruluşlarında çalışan işçiler için de bir örnek teşkil edebilir. İşçilerin haklarını arama ve daha iyi çalışma koşulları talep etme çabaları, önümüzdeki dönemde daha da artabilir.