Konya'daki bir firmanın ürettiği "start" komutunu aldıktan sonra insana ihtiyaç duymadan haritalanan lokasyona girerek çalışan sterilizasyon robotu, görevini tamamladıktan sonra başladığı noktaya geri dönüyor.
AkınRobotics Üretim Koordinatörü Süleyman Demir, üzerinde bulunan özel flüoresanların yaydığı 254 nanometre dalga boyunda ultraviyole ışık ile ortamdaki virüs ve bakterileri temizleyen robotun çalışırken insana ihtiyaç duymadığını belirtti. Demir, tamamen otonom teknolojiye sahip robotun "sterilize et" komutunu aldığını söyledi. Süleyman Demir, içerisinde insan veya hayvan bulundurmaması gereken robotun, gelişmiş sensörleri ile ortamdaki nesnelere ve önünde aniden ortaya çıkan canlılara çarpmadığını açıkladı. Demir, canlıların plansız olarak çevreye girdiklerinde güçlü ultraviyole ışınlarının zarar gördüğünü söyledi. Verilememesi için çalışmayı bırakan robotun 30 metrekarelik alanı 15 dakikada sterilize ederek şarj istasyonunun bulunduğu başlangıç noktasına geri döndüğünü söyledi.
Robotun, fiziksel temizlikten kurtulmanın mümkün olmadığı uzaydaki virüs ve bakterileri hareket ettirdiğini söyleyen Süleyman Demir, robotun uzaktan çalıştır komutu ile insanlar tarafından yapılan sterilizasyon işlemini gerçekleştiren otonom teknoloji ile geliştirildiğini belirterek, Demir dedi:
"Sürecin hiçbir aşamasında insana ihtiyaç duyulmadığı için sıfır riskle çalışıyor. Robot, insansız bir ortamda önceden haritalanmış alana giriyor ve tamamen otonom bir şekilde sterilizasyon gerçekleştiriyor ve şarj istasyonuna geri dönüyor. Ödememiz gereken nokta. Buradaki dikkat, bu robot sterilize edilirken odada kimsenin olmaması gerektiğidir, çünkü UVC dalga boyu uzun süreli maruz kalma durumunda cilde ve gözlere zarar verebilir. Robot, birisi girerse tüm floresanlarını algılayabilir ve kapatabilir. işlendiği alan. "
" Halı, perde, yatak örtüsü bile sterildir "
Robotun gelişmiş haritalama yazılımı ile işlenecek tüm alanı haritalayabildiğini belirten Demir, şöyle devam etti:
"Örneğin bu robotu bir hastanede kullanmak istediğinizde hastanenin tüm alanlarını tarayıp haritalandırıyoruz. Robotumuz hastanenin odalarını, koridorlarını ve giriş çıkışlarını öğreniyor. İçerisindeki bakteri ve virüslerden tamamen kurtulamıyoruz. Bu aşamada robotumuz devreye girip ortamdaki virüs ve bakterileri temizleyerek ortamı hazır hale getirir.Sadece ortamı, tavanı veya duvarı değil, halıyı, perdeyi, yatak örtülerini de sterilize etme özelliğine sahiptir. ve benzeri tekstil ürünleri ile kalıntı bırakmaz, yani insan sağlığına en uygun temizliği girdiği yerde en kısa sürede ve en az riskle tamamlar.Demir ayrıca robotun azaltan bir teknoloji olduğunu ifade etti. hastaneler, alışveriş merkezleri ve oteller gibi geniş iç mekanların temizliğinde dezenfektan malzeme gerektirmediğinden sterilizasyon maliyetleri.