Akıllı telefonların çağı tam anlamıyla iPhone ile başladı. Apple, beklenmedik, şaşırtıcı bir yenilikle ortaya çıktı. Ancak Apple bunu ilk kez yapmıyordu.
İlk kişisel bilgisayar denemelerinde, kullanıcı arayüzüne sahip ilk işletim sistemi ve bildiğimiz farenin ilk görünümü, Apple'ın liderliği ön plana çıktı.
Dolayısıyla ilk akıllı telefon IBM Simon olarak görülse de Apple şunları söyledi:Şu an içinde bulunduğumuz akıllı telefon çağını başlatan marka oldu. İşte cep telefonu teknolojimizin üçüncü bölümü ve geçmiş dosyamız:Akıllı telefon yaşı
asasa
Cep telefonu teknolojisi için yeni bir çağ:Akıllı telefon
IBM Simon, Nokia Communicator gibi örnekler olsa da günümüz anlamında ilk akıllı telefon olma özelliği taşıyor. iPhone, 2G olarak görünür. Belki de 2G, günümüzün akıllı telefonlarına alıştığımız için tasarım anlamında çoğumuza ilk bakışta çekici gelmeyebilir. Ancak ilk iPhone, cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Ancak o dönemin standartlarını altüst ettiği kesindir. İPhone 2G, kapasitif dokunmatik ekranı, tek fiziksel tuşu ve o dönem için oldukça büyük olan 3.5 inçlik ekran boyutu ile 6 milyon gibi dev bir satış rakamına ulaştı.
Halen iPhone OS olarak adlandırılan iOS işletim sistemi henüz emekleme aşamasında olsa da. Symbian OS, Windows Mobile gibi rakiplerinden çok daha hızlı çalışıyordu. Apple'ın özellikle yazılım anlamında elde ettiği bu başarı, onu pazarda rakipsiz kıldı. Ancak 2005'ten beri yükselişte olan Google, tüm cep telefonu teknolojisini değiştirmek için bir hamle yapmak üzereydi.
IPhone 2G özellikleri
İlk iPhone, 2007'de tüm cep telefonu standartlarını değiştirdi 11.6 mm kalınlığında ve 135 gram ağırlığındaki ilk iPhone, o günün ilk iPhone'u oldu. 320 x 480 piksel TFT LCD kapasitif ekran kullanan şirket, fark yaratan kapasitif bir ekranla bize yüksek çözünürlük ve görüntü kombinasyonu sunuyordu.
412 MHz'de çalışan tek çekirdekli ARM 11 İşlemciden alınan telefonun grafik işlemcisi PowerVR MBX idi. 128 MB eDRAM, 4/8 ve 16 GB dahili hafıza seçenekleri, LED flaş desteği olmayan 2 Megapiksel kamera gibi özelliklere sahip olan ürün, 8 saat konuşma süresi, bir gün müzik dinleme imkanı sunmayı başardı.
Dirençli ekrana karşı kapasitif dokunmatik ekran
iPhone'lar O zamanlar onu başarılı kılan sadece büyük ekran ve kullanım kolaylığı değildi. Tabii ki kullanıcı deneyimi ve canlı bir ekran bu çağda tüm pazarı sarsmaya yeterli olacaktır. Ancak, daha fazla kullanıcı iPhone'u kullanmaya başladıkça, tüketici elektroniği için kullanılan ilk kapasitif dokunmatik ekran teknolojisi oldu.
Uzun süre kullanılan rezistif dokunmatik ekran teknolojisi basınçlı ekranlardı. Bunun nedeni kalemle kullanılmak üzere üretilmiş olmalarıdır. Aynı zamanda bu ekranlar çok daha sağlamdı ve kolayca zarar görmüyordu.
Asa
Apple, kalemle kullanmak yerine insan derisinin iletkenliğini kullanabilecek bir ekran teknolojisini tercih etti. Bu ekranların iletkenlik sağlamak için bir cam tabakasına ihtiyacı vardı. Bu cam tabakayı korumak için Corning Gorilla Glass koruması da ortaya çıktı.
Böylece kullanıcılar o dönemde baskılayıcı olarak adlandırılan dokunmatik ekran teknolojisi yerine çok daha hafif hareketleri algılayabilen ekranlarla tanışacaklardı.
Ancak Apple dışındaki telefon üreticileri dirençli dokunmatik ekranlardan daha uzundur. zaman pes etmedi. Bu, Apple'ın yarışta belirli bir süre yalnız ve avantajlı kalmasını sağladı. Yine kapasitif dokunmatik ekran teknolojisi, ekranın birden fazla kısmına dokunarak gerçekleştirilen komutların önünü açtı. İlk iPhone ile çoklu dokunma teknolojisi de hayatımıza girdi.
Yine, piyasaya tam anlamıyla hakim olmadan bu teknolojide Apple dışında Android telefonlar kullanılmayacaktır.
İlk Android akıllı telefon sahnede
Android işletim sistemi aslında 2003 yılında Andy Rubin ve ekibi tarafından dijital hale geldi. Ancak kameralı telefonların artması ve kompakt dijital kameralara olan ilginin azalması Rubin ve ekibini cep telefonu pazarına kaydırdı. Takvimler 2005 yılını gösterdiğinde Google, 2005 yılında Android Inc şirketini satın aldı. O gün için bu satın alma işleminin ne olduğu tahmin edilemiyordu. Google çatısı altında cep telefonları için işletim sistemleri geliştirmeye devam eden ekip, bu işletim sistemini Linux tabanlı yapma kararı aldı. Bu nedenle, üçüncü taraf cep telefonu üreticileri, işletim sistemi için Android için ödeme yapmaz.
Kısacası, Sony Ericsson ve Nokia cep telefonu pazarında lider olmak için yarışırken, koltuğu devralacak iki büyük teknoloji devi geleceği bir taraftan inşa etmek istiyordu.
İlk Android Cep telefonu iPhone 2G'nin çıkmasından bir yıl sonra ortaya çıktı. Bundan önce Google, 5 Kasım 2007'de Open Handset Alliance'ı duyurdu.
Yeni döneme damgasını vuracak HTC, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments gibi markaların yer aldığı ittifak bir araya gelerek cep telefonu pazarına tutunmak için güçlerini birleştirdi.
Google O dönemde Android'in en büyük ortağı olan HTC için ilk Android sürümünü hazırladığında takvimler 22 Ekim 2008'de gösteriliyordu. T-Mobile ile ortaklaşa hazırlanan bu ilk Android akıllı telefonun adı HTC Dream veya T-Mobile G1.
3.5 inç ekran boyutuna sahip modelin kayan klavyesi vardı. Alt kısımdaki fiziksel tuşlar, Android akıllı telefon modelleri için uzun süre önemli bir standart haline gelecekti. Bu ilk Android akıllı telefon, bugün tartışılan Gmail, tarayıcı ve Google haritaları gibi önceden yüklenmiş Google uygulamaları ile geldi. Böylece cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından Android işletim sistemi de tarih sahnesine girmiş oldu.
Akıllı telefonlar ve 3G teknolojisi
Google'ın cep telefonu tarihinde yerini almasıyla birlikte cep telefonu pazarı hareketlenmeye başladı. Mobil internet için 3G standardı akıllı telefonlarla yaygınlaşmaya başladı. Artık küçük ve pek kontrol edilmeyen ekranlar yerine kapasitif dokunmatik ekranlar hayatımıza girmeye başladı ve internet alışkanlıklarımız da değişti. Bu değişikliğin ilk sinyalleri 2008'de ortaya çıkmaya başladı.
asaa
Nokia, Apple'ın pahalı bir telefon modeli ile satış başarısı firmayı biraz endişelendirdi. Ancak uzun süre cep telefonu teknolojisi konusunda sektöre yön veren firma, bir süre dokunmatik ekran teknolojisi ile barışamadı.
İşte sürgülü klavyesi ile yaklaşık 18 mm kalınlığında bir yapıya sahip olan N96, tüm çekici yapısı ve kaliteli ekranına rağmen kullanıcı bir dokunmatik ekran. teklif etmedi. Fiziksel tuşlarla kontrol edilen telefonun ekran boyutu 2,8 inç olarak belirlendi. Nokia tarafından piyasaya sürülen ilk dokunmatik telefon Nokia 5800'dür. Ancak diyelim ki çoklu dokunmatik ekran teknolojisine sahip bir cihaz değil. Tabi bunun temel nedeni rezistif ekran teknolojisinin buna uygun olmamasıdır.
Asas
Parmakları tespit etmede büyük zorluk yaşayan bu telefon, dokunmatik kalem ile geldi. Hatta 2000'li yılların teknolojisi ile karşımıza çıkan Nokia, yine kamerasına ve cep telefonunun müzik özelliklerine güveniyordu. Nokia'nın dokunmatik ekranla yaptığı bu test, bir süre sonra akıllı telefonun yaşının gerisine düşmesine neden olacak. Apple'ın hem kapasitif bir dokunmatik ekran sunması hem de bu ekranı Corning Gorilla Glass adlı özel darbe korumasıyla sunması sektörde gerçekten fark yarattı. Ancak, kapasitif dokunmatik ekran konusunda inatçı tek firma Nokia değildi. BlackBerry, özellikle iş adamları arasında popülerlik kazanmış ve klavyeli telefonlarıyla başarı elde etmiştir. İPhone'dan sonra BlackBerry'de tam dokunmatik ekranlı telefon karavanına katıldı. BlackBerry Storm olarak adlandırılan bu akıllı telefon, yine dokunmatik ekranda bir başarısızlıktı. Ancak tasarım açısından gerçekten zamanının ötesindeydi. Ancak bir süredir BlackBerry, cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından akıllı telefon pazarının önemli oyuncularından biri haline geldi.
iPhone 3G ve App Store devrimi
Akıllı telefonlar önemli bir icat olsa da bilmeden uzun yıllardır hayatımızın içindeler. . Kullanıcı deneyiminin farklılaşması ancak 2008'de bizden önce gelen uygulama devrimi ile oldu.
Akıllı telefonla internette gezinmek ve oyun oynamak güzeldi ama telefona farklı oyunları ve programları kurmanın onları çok daha kolay hale getirecek bir yoluna ihtiyaç vardı.
Asasas
Aslında, Nokia'nın bir zamanlar benzer denemeleri vardı. o yaptı ama çok da vurgulamadı. Apple, App Store ile akıllı telefon çağının ilk büyük devriminin yolunu açtı. App Store ilk başta bugün bildiğimizden çok daha katıydı ve Apple bu pazarı ilk olarak kendi ve ortaklarının uygulamalarını kullanıcılara sunmak için kullanıyordu. Ancak bir süre sonra bağımsız geliştiricilerde çok katı kurallar olsa bile bu platformda yerini almaya başlayacaktı.
Bağımsız geliştiricilerin katılımı, uygulama pazarlarını çok daha renkli ve çeşitli hale getirdi. Uygulama devrimi sayesinde, kullanıcılar gerçekten akıllı bir cihaz kullandıklarını deneyimleyebileceklerdi. Bu devrimle ortaya çıkan iPhone 3G, çok daha gelişmiş özelliklere sahipti. Öncelikle çağın bir gereği haline gelen 3G teknolojisi bu cihazla ortaya çıktı.
İPhone ilk ortaya çıktığında adı iPhone Original idi. Kısacası 3G, iPhone için kullandığı mobil internet teknolojisinin adı olsa da, gelecek nesiller ve hatta ilk nesil iPhone için numaralandırmanın kilometre taşı olarak ortaya çıktı. IPhone 3G, 2 Megapiksel kamerası ve 3,5 inç tam dokunmatik ekranı ile karşımıza çıktı. Aslında özellikler açısından 2G'den çok da farklı değildi. Ancak 3G desteği ile telefon sadece bir yıl sonra beğeni topladı. Yeni iPhone'un kamera özellikleri geliştirilmiş ve video oynatma özelliğine kavuşmuştur. Android aynı yıl piyasaya çıkmış olsa da eski tarz telefonların tamamlanması biraz daha uzun sürdü. İlk denemesini 2008'de Samsung Omnia ile yaptı.
asasas
Güney Kore cep telefonu sektöründe bir şeylerin değişmeye başladığını fark eden ve yeni döneme adapte olması gerektiğini anlayan markalardan biriydi. En önemli özelliği o dönemde Divx video desteği sağlamasıydı. Aslında bugün çok anlamsız görünse de DVD'nin sıkıştırılmış versiyonu olan Divx çok popülerdi ve piyasada bunu destekleyecek bir telefon modeli yoktu. Omnia ayrıca geleceğin Samsung Galaxy serisinin temel tasarım unsurlarını içeren bir yapıya sahipti. Ortadaki tek düğme ve telefon açma-kapama tuşları uzun süre Samsung tasarım çizgisinin ana unsurlarıydı. Ancak Windows Mobile işletim sistemi ile ortaya çıkan Omnia çok ustaydı ve hem ekran tarafında hem de işletim sistemi tarafında yavaş ilerliyordu. Apple dışında multi-touch teknolojisine geçebilecek bir firma yoktu ve bu da baskılama telefonlarının o dönemde çağrıldığı gibi piyasada yer almasına neden oldu.
Asasa
Ancak Android'in henüz emekleme döneminde olduğu bu yıllarda, Windows Mobile birçok marka ile ortaklıklar kuruyordu. HTC Touch Diamond 2 modeli bunlardan biriydi. Modelin en önemli özelliklerinden biri de HTC Sense arayüzünün ilk köklerinin bu telefonda atılmış olması. Bu telefonla ilk kez bir zamanlar ilk akıllı telefonlarımızı süsleyen dev dijital HTC saatle karşılaştık.
Nokia, 2009 yılında N97 ile ortaya çıktı. Yüzer klavye ile ortaya çıkan model, henüz dokunmatik klavyeye alışamayan kullanıcıları hedefliyordu. Aslında iPhone ile akıllı telefonların çağı gelmeseydi gerçekten başarılı olabilecek özelliklere sahipti.
Kişiselleştirilebilir ekranıyla belki de Android telefonlara ilham veren telefon, o döneme göre 32 GB gibi oldukça büyük bir dahili hafızayla geldi. Ayrıca microSD yuvası ile 16 GB ek bellek desteği sağladı. Samsung, isminden de anlaşılacağı üzere HD'yi yakalayan ilk akıllı telefon modeli ile o dönemde i8910 HD ile çıktı. Nitekim bu sefer Samsung kullanıcıları çok daha etkileyici bir telefonla buluşturdu. Ancak bu telefonu özel yapan şey, iPhone dışında çoklu dokunma desteği olmamasına rağmen kapasitif dokunmatik ekran kullanan ilk telefon olmasıydı. Ekran anlamında parlak olan Samsung AMOLED ekran, bu modelle ilk karşılaşmamız oldu. Panel pazarının güçlü oyuncularından Samsung, nihayet bu pazarda edindiği bilgileri mobil pazarda kullanmaya başladı. Bu anlamda i890 HD'nin Galaxy S serisinin atası olduğunu söylesek yanılmayız. Bu hareket, Samsung'un cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından farklı bir yere evrildiğinin ilk işaretiydi.
Apple, iPhone 3GS ile güncelleniyor
Nokia ve Sony Ericsson gibi o dönemde hala önemli olan telefon şirketlerinin yıl içinde birden fazla modeli tanıtma stratejileri vardı. Ancak cep telefonu teknolojisi çok farklı bir yere doğru gelişiyordu. Sony Ericsson yakında bu yeni çağın farkına varacaktı. Öte yandan Apple, ilk piyasaya çıktığında bile her yıl bir telefon tanıtma stratejisini değiştirmedi. Aslında bugün birden fazla modeli tanıtan Apple, o dönemde sadece bir iPhone ile kullanıcının karşısındaydı.
Asas
Nokia'nın yüksek kapasiteli modellerinin lansmanı ve bağlantı ve internet gibi teknik özelliklerde rakiplerinin öne çıkmasıyla birlikte iPhone, ilk S serisi modeliyle karşımıza çıktı.
Bu modeller karakteristik olarak önceki modelle aynı hatlara sahipti. Teknik özellikler açısından biraz gelişmiş bir yapıya sahiptiler.
İPhone 3GS ise iPhone 3G ile aynı tasarım çizgisine sahipti. Ekran boyutu biraz daha büyük olan telefonun kamerası da 3 Megapiksele çıktı. Bağlantı açısından bir önceki modelde karşılaştığımız Bluetooth 2.0, yerini 2.1 teknolojisine bıraktı. İnternet bağlantı hızı 3,2 MB'tan 7,2 MB'a çıkarıldı. Bu dönem için oldukça düşük olan bu hız, 2009 için önemli bir gelişme oldu. Yine daha önce 16 GB olan bellek, bu sefer 32 GB kapasiteye çıkarıldı. RAM boyutu da ikiye katlanarak 256 MB'a çıktı. İlk defa bu iPhone GPS desteğinin yanı sıra akıllı telefonlar için temel özelliklerden biri olan çoklu uygulama çalışması da bu model ile hayatımıza girmiştir. Yine video düzenleme gibi özelliklere sahip olan telefon iOS 3 ile çıktı.
Apple, akıllı telefon çağının bu ilk döneminde önemli bir avantaja sahip olsa da, 2009 sonunda çıkacak olan Android 1.5 Cupcake versiyonu akıllı telefon yarışmasını yeniden şekillendirecek. Cep telefonu teknolojisi geçmiş dosyamızın bir sonraki konusu akıllı telefon savaşları.
Peki ilk akıllı telefonunuz hangisiydi? Bu yeni çağa hangi modelle adım attınız? Yorumlarınızı bekliyoruz.