Türkiye, Kovid 19 ile mücadele için çok sayıda aşı çalışmalarını yürütüyor. Bunlardan biri de Prof. Dr. Nesrin Özgören'in üzerinde çalıştığı ASC partikül aşısı. Dünyada bir ilk olan çalışmalarıyla ilgili son durumu anlatan Prof. Özgören, faz çalışmalarının Mayıs ayında başlayacağını ve aşının Aralık ayında hazır olacağını belirterek, "ASC partikülleri virüs geldiğinde bağışıklığı harekete geçirecek, Kovid-19 ile mücadelede çığır açacak. "
Hayvanlarda başarılı
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof.Dr.Nesrin Özören, koronavirüs mRNA'ya karşı, inaktif ve vektör aşı adayının aksine, dünyada ilk kez sadece NASCAR sis aşısı üzerine çalışan Türkiye'de üretilecek. Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre Profesör, ASC partikül aşı çalışmalarında hayvan deneylerinin tamamlandığını ve elde edilen ilk sonuçların olumlu olduğunu belirtti. Dr. Özgören:
ASC protein aşısı nasıl çalışır?
Boğaziçi Üniversitesi'nde geliştirdiğimiz dört dünya bölgesinde ilk ve tek patentli biyolojik buluş olan ASC protein mikrokürelerine dayalı platform aşı teknolojisi, vücudumuzdaki protein yapısı tarafından bağışıklık sisteminin uyarılmasıyla çalışır. Korona aşısı projemizde ASC partiküllerinden aşı teknolojisini kullanıyoruz. Bu, daha önce kimsenin denemediği bir aşı teknolojisidir. ASC proteini vücudumuzda bulunan bir proteindir ve ilginç bir yapıya sahiptir. Hücreye bir patojen veya mikrop geldiğinde tetiklenen bir kompleks oluşturur. Yani koronavirüs yüzey proteini taşıyan ASC mikro küre yapıları, partiküller vücudunuza girdiğinde, beyaz kan hücrelerimiz bunu algılayacak ve savunma sisteminizi harekete geçirecektir.
Salgınla mücadelede çığır açacak
Geliştirdikleri aşıda ASC proteini beyaz kan hücrelerine yerleşecek ve virüsü tespit ettiğinde savunma sistemini uyaracaktır. Dr. Özören, "Üzerinde çalıştığımız aşının etkinliğini hayvan deneylerinde gördük. Çalışmalarımızda 1 yılı geride bırakmak üzereyiz. FAZ 1 başvuru dosyası için son araştırma yöntemlerini tamamladıktan sonra, Aşama 1 deneylerine mayıs ayında başlıyoruz. 2022'de aşımızı başlatmayı hedefliyoruz. Aşımız Kovid-19 ile mücadelede çığır açacak. ”Prof. Dr. Özören, ASC partikül aşısının oda sıcaklığında bozulmadığını, eksi 70 derecede taşıma ve depolama gibi ihtiyaçları olduğunu duymadığını da belirtti.