
10. Yargı Paketi Meclisten Geçti! Bakan Tunç'tan Madde Madde Açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, merakla beklenen 10. Yargı Paketi'nin TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçmesinin ardından, paketin içeriğine dair önemli detayları kamuoyuyla paylaştı. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla paketin maddelerini tek tek sıralayan Tunç, yeni düzenlemelerin yargı sistemine getireceği yenilikleri vurguladı. Toplamda 10 farklı kanunda değişiklik öngören ve 30 maddeden oluşan bu kapsamlı paket, cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasından, hükümlülerin ıslahına, trafik kurallarının ihlal edilmesine karşı daha etkin mücadeleden, kişilik haklarının dijital ortamda korunmasına kadar geniş bir yelpazede düzenlemeler içeriyor.
Cezasızlık Algısı ve Koşullu Salıverilme
Bakan Tunç, yeni düzenlemeyle toplumda oluşturulmaya çalışılan cezasızlık algısının ortadan kaldırılacağını belirtti. Hükümlülerin aldıkları ceza 2 yılın altında olsa dahi, koşullu salıverilme tarihine kadarki sürenin en az 1/10'unu ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabileceklerini ifade etti. Bu sayede cezanın caydırıcılığının güçlendirilmesi ve infazın amaca uygun bir şekilde gerçekleşmesi hedefleniyor.
Ayrıca, hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan mahkumların dış dünyaya uyum sağlamaları, rehabilite edilerek yeniden suç işlemelerinin önlenmesi ve topluma kazandırılması amacıyla koşullu salıverilebilmelerine imkan tanınacak. Bu kapsamda, süreli hapis cezasının 4’te 3’ünü iyi halli olarak infaz etmeleri durumunda koşullu salıverilmeden yararlanabilecekler.
Özel İnfaz Usulleri ve Çocuk Hükümlüler
10. Yargı Paketi ile özel infaz usullerinin kapsamı genişletiliyor. Hafta sonu veya geceleyin infaz usulünün kapsamı, kasten işlenen suçlarda 1 yıl 6 aydan 3 yıla, taksirle öldürme suçu hariç taksirle işlenen suçlarda ise 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. Konutta infaz usulünün kapsamı da kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişiler için 1 yıldan 3 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişiler için 2 yıldan 4 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişiler için 4 yıldan 5 yıla çıkarılacak. 80 yaşını bitirmiş kişiler için ise 6 yıla kadar hapis cezasının konutta infazına karar verilebilecek.
Çocuk hükümlüler için de ceza infaz sisteminde değişiklikler yapılacak. Çocuk hükümlülerin çocuk kapalı ceza infaz kurumundan çocuk eğitimevine ayrılmalarına, yapılan iyi hal değerlendirmesi sonucunda karar verilecek. Kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanlar ile taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum olan çocuk hükümlüler hakkında verilen cezalar doğrudan çocuk eğitim evlerinde yerine getirilecek.
Trafik Düzeni ve Maganda Karşıtı Düzenlemeler
Paket, trafik düzenini bozan eylemlerle daha etkin mücadeleyi amaçlıyor. Trafikte yol kesme müstakil suç olarak düzenlenecek ve hukuka aykırı bir davranışla kara ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen, durduran veya başka yere götüren kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara yönelik cezalar da artırılacak. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle araç kullananlara uygulanacak hapis cezasının alt sınırı yükseltilecek.
Düğünler başta olmak üzere sevinçli günleri üzüntüye dönüştüren maganda olaylarına karşı da önemli adımlar atılıyor. "Kuru sıkı" olarak bilinen ses ve gaz fişeği atabilen silahlar da "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçunun kapsamına alınacak. Meskûn mahalde ses ve gaz fişeği atabilenler dâhil silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullananların cezası artırılacak ve bu suçun düğün, nişan gibi toplu yerlerde işlenmesi halinde ceza daha da artırılacak.
Şiddete ve Tehdide Karşı Yaptırımlar ile Kişilik Hakları
Vücut dokunulmazlığına yönelik işlenen kasten yaralama suçlarının hapis cezası sürelerinde artış yapılacak ve kasten yaralama suçlarında hapis cezaları yüzde 50 oranında artırılacak. Tehdit suçuyla etkin mücadele sağlanacak ve basit tehdit suçunda cezanın alt sınırı 2 ay olacak. Tehdit suçunun silahla, kişinin kendisini tanınmayacak hale koyması suretiyle, birden fazla kişi tarafından birlikte veya suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanılarak işlenmesi halinde verilecek cezanın üst sınırı artırılacak.
İnternet ortamında kişilerin şeref ve itibarına yönelik yapılan saldırılarda kişilere bu saldırıyı engellemeye yönelik imkan tanınacak. Yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişiler, içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi amacıyla sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek. Sulh ceza hâkimliğince, ihlalin ilk bakışta anlaşılabildiği hâllerde yirmi dört saat içinde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
10. Yargı Paketi, Türk yargı sisteminde önemli değişiklikler ve yenilikler getirerek, toplumun adalet beklentisini karşılamayı hedefliyor. Cezasızlık algısının önüne geçilmesi, suçluların ıslahı, trafik güvenliğinin sağlanması, şiddet ve tehdide karşı daha etkin mücadele ile kişilik haklarının korunması gibi pek çok alanda önemli adımlar atılıyor. Bu düzenlemelerle yargı sisteminin daha adil, etkin ve caydırıcı bir yapıya kavuşması amaçlanıyor.