Uzun vadeli ARM çekirdekleri, mobil cihaz pazarında standart olarak işlemcilerde kendilerine yer buldu. Sadece Qualcomm’un önemli yatırımlarla özelleştirilmiş bir çekirdek tasarladığına şahit olduk.
Apple’ın dikey entegrasyonu sağlamak için A6 yonga setinde özelleştirilmiş çekirdeklere geçişi Samsung’a da enerji verdi. AMD’den yapılan önemli transferlerle, özelleştirilmiş kernel çalışmaları başladı.
Rekabete direnemedi
2016 yılında, ilk Mongoose özelleştirilmiş ARM çekirdekleri Exynos 8890 ile kullanıma sunuldu. O zamandan beri sürekli olarak iyileştirildi. Bununla birlikte, Qualcomm muadilleri arasındaki performans farkı, Samsung’u önemli bir karar almaya itti. Alınan bilgilere göre Samsung artık özelleştirilmiş çekirdek çalışmalarını rafa kaldırıyor. Exynos yonga setlerinde standart ARM çekirdekleri kullanılacaktır. Zaten Cortex-X1 çekirdek ARM kendisi özelleştirilmiş ölçekler sunmaya başladı ve MediaTek gibi müşterilerin işini önemli ölçüde kolaylaştırdı.
Samsung cephesinde Snapdragon muadillerini standart ARM çekirdekleriyle yakalayabilme beklentisi ortaya çıktı. Exynos 1000 yonga setinin Snapdragon 875 ile aynı seviyede olabileceği düşünülüyor. Ayrıca önümüzdeki yıl Snapdragon 875 yonga setinin kullanımının azaltılması planlanıyor.
Performans farkının kapatılması da Samsung’un imajına olumlu etki edecek. Kaynaklar, Exynos 1000 yonga setinin önümüzdeki yıl farklı telefon üreticilerine tedarik edilmesinin planlandığını gösteriyor. Samsung, rakibinden biraz daha düşük bir fiyat sunacak. Böylece Qualcomm’dan bir miktar pazar payı Samsung’a aktarılacak. Samsung, yaklaşık 200 milyon Exynos 1000 yonga seti üretmeyi planlıyor; 2022’de önemli bir atılım yapacak ve AMD ile ortaklaşa geliştirilen özel Radeon grafik birimi Exynos yonga setlerinde yerini alacak. Samsung’un bu hamle ile önemli bir avantaj elde edeceği söyleniyor.