‘Sosyal medya hesapları dijital miras olmalı’

Trafik kazasında kaybettiği eşinin bulut bilişim sağlayıcı hesabına dava açan kişinin başvurusu, "dijital miras" ve "sahiplik" kavramlarını yeniden gündeme getirdi.

Trafik kazasında kaybettiği eşinin bulut bilişim sağlayıcısı hesabına dava açan kişinin talebinin temyiz mahkemesince yerinde bulunması "dijital miras" ve "sahiplik" kavramlarını da beraberinde getirdi. "gündeme geri dön. Dünyadan dışlanan dijital mülkün de kanuna eklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Dünyada giderek yaygınlaşan "Youtuber" dijital mirasın veya sosyal medya olgusunun korunması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Sosyal medyadaki popüler uygulamalarda yer alan takipçi sayısının etkileşim ve izleyici yönleri açısından maddi bir değer yarattığını söyledi.

Yıldız, bazı kullanıcıların kullanıcı hesaplarını ciddi maliyetlerle transfer ettiklerini ve bu konuda bir pazar oluştuğunu belirterek, "Bu noktaya geldiğimizde sosyal medya hesaplarının mülk olarak kabul edilip edilemeyeceğini de düşünmek gerekiyor. Facebook kullanım şartları, 'Hesabınızı silmeniz veya hesabınızın kapatılması durumunda, bu koşullar aramızda bir sözleşme teşkil etmeyecek ve feshedilmiş sayılacaktır, ancak aşağıdaki hükümler yürürlükte kalmaya devam edecektir.' Twitter ve Instagram'da da benzer kurallar bulunduğuna işaret eden Yıldız, sosyal medya şirketlerinin herhangi bir sebep göstermeksizin paylaşılan içeriği reddetme veya hesabı silme hakkına sahip olduğunu ve hesap sahibinin kararı bildirmek zorunda olmadığını belirtti. Yıldız, gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medya hesaplarının ve paylaşımlarının sahiplik sorununun gündeme geldiğini, kullanıcıların onayladığı ve genellikle okumadığı sözleşmelerde tüm hakların platformlara devredildiğini kaydetti.Avukat Rıdvan Yıldız, şöyle devam etti:"Gelişen teknoloji ve sosyal platformlar göz önünde bulundurulduğunda taşınır ve taşınmaz olarak ayrılan mülk anlayışına üçüncü bir mülk türü eklenmesi ve hukuk kapsamına alınması değerlendirilmelidir. Bu üçüncü tür, 'dijital özellik' olarak tanımlanmalıdır. Dijital mülkiyetin taşınır veya taşınmaz malın alt başlığı olamayacağı açıktır. Milyonlarca insan sosyal medya platformlarında ve bloglarda içerik oluşturuyor. Youtube, Facebook ve diğer bazı platformlar kullanıcılara kendi kuralları çerçevesinde ödeme yapıyor. Ancak, bu ödemelerin ne kadar adil olduğu tartışmaya açık. Bugün dijital sahipliği veya dijital ekonomiyi ele almaya başlamalıyız. Her geçen gün bu platformların dijital bir oligarşiye dönüştüğü, az sayıda kişiye iş imkanı sağlamasına rağmen büyük gelirler sağladığı görülüyor. Yıldız, dijital mülkiyet mirasının gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayarak, Facebook'un ölüm durumunda hesaba mirasçı atama uygulamasına sahip olduğunu vurguladı.

Avukat Rıdvan Yıldız, "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" kapsamındaki hakların miras alınabileceğini hatırlatarak, "Özellikle sosyal medya hesaplarının kullanılması ve telif hakkı konularının kullanıcıların ölümü durumunda önemli olacağını, örneğin Youtuber'ların oluşturduğu içerikler vefat etmeleri halinde izlenmeye devam ettikçe kar getirmeye devam edeceklerdir.Bu durumda bu kazançlar mirasçılara nasıl geçecek, mirasçılar burada nasıl hak talep edebilecekler? Yıldız, marka değeri olarak sadece sosyal medya sözleşmelerinin tüm hakların platformlara geçecek şekilde düzenlendiğini belirtti.

Yıldız, sosyal medya hesaplarının gerekçe gösterilmeden kapatıldığında itiraz edilebileceğini kaydetti. "Ancak ABD'de de gördüğümüz gibi Seçim sürecinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabını kapatma olasılığı bile tartışıldı. Böylesine etkili bir hakkı olan platformlardan bahsediyoruz. Kullanıcı haklarını acilen güçlendirmemiz gerekiyor. Avukat Rıdvan Yıldız, bu noktada mirasçının izleyeceği yöntemlerin çok belirsiz olduğunu belirterek, "Merhum bir Youtuber'ın hesabını kimin kullandığını veya fenomenini noter veya diğer resmi kanallardan belirleyebilir, ancak platformlar bunu tekrar yapar. Bazı nedenlerden dolayı kapatabilirler. İtiraz ederseniz kabul edilemez. ”Sosyal medya platformlarının tartışmasız kararlarının kendilerine büyük güç verdiğini, bu nedenle dijital hakların mirasçılarına geçişinin kolay olmayacağını söyledi, Yıldız bu konuda yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Dünyadaki bazı aktif kurum, kuruluş ve birliklerin işbirliği ile yapılabileceğini, platformlarda telif hakkı hassasiyetinin bu konuda gösterilmediğini söyledi.

" Sosyal medya platformlarını değerlendirerek dijital mülkiyet ve miras anlayışını düzenlemek gerekiyor "diyen Yıldız, mevcut durumda vatandaşların sosyal medya şirketlerinin insafına kaldığının altını çizdi. Bu adil değil, dedi Yıldız, "Örneğin Youtube'un içerik prodüksiyonlarına karşı bir hesaba para ödeme ve para yatırma politikası var. Hesap veya hesap sahibi değiştiğinde 'Bu kullanıcının hakkı yok. 'Yeni şifreyi aldım' diyerek kapatabilirsiniz. Hesap sahibi, ölen kişinin akrabası veya akrabası olsa bile bunu söyleyebilir. Böyle bir durumda yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Maalesef hak arayabileceği bir yasal koruma yok. Bir şirketin devri gibi değil. Sosyal medya hesaplarında çok sayıda takipçi hesabı olduğunu belirtti. Bu nedenle, kişilerin dijital mülkiyet haklarının korunmasını istediğini ve sanal varlıkların miras konusunda bazı sorunlar yaşandığını belirten Topçuoğlu, "Merhumun sosyal medya hesapları ve diğer hesaplarının şifre bilgilerinin mirasçılarına bırakılması gerektiğini söyledi. Bazı davalar var.Örneğin sanal parası olan bir kişi öldüğünde ailesi sanal paranın bulunduğu sistemin şifre bilgilerine veya sosyal ağlarına erişmek isteyebilir.Özellikle mavi kene hesabının takipçi sayısı göz önüne alındığında Yüzbinlerce lira değerinde olduğu bir sektörde dijital sahiplik olarak kabul edilmelidir. "Bankaların aslında dijital bir sistemle çalıştığını, ancak varlıkların ölen mirasçılara devredilebileceğini belirten Topçuoğlu," Dolayısıyla sosyal medya hesapları ve dijital geçmiş bir mülk olarak değerlendirilmeli. Ben de dijital sahipliğimin her değerini çocuklarıma bırakıyorum. "Bu miras benim sosyal medyam olabilir hesabımın yanı sıra kazandığım veya gelecekte kazanacağım mali gelir. "

Bunlara da Göz Atın

Kovid-19 ile ilgili bilgilendirici videolar işaret diliyle hazırlandı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 yılında bilgi ve iletişim teknolojilerine kolay erişim konusunda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir