Doğu Avrupa'daki çiftliklerde kürkleri için yetiştirilen ve Trakya'ya akın eden su maymunlarının sayısı her yıl artıyor.
Anavatanı Güney Amerika olan su maymunlarının yaşam alanı Trakya'da genişliyor.
Doğu Avrupa'da kürkleri için yetiştirilen ve sel baskınıyla Trakya'ya gelen su maymunlarının sayısı her yıl artıyor.
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beytullah Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su maymunlarının kürklerinden kürk yapmak için 1900'lerde Avrupa'ya getirildiğini söyledi.
Özkan, Avrupa'dan Asya'ya kadar uzanan türlerin 1973 yılında Iğdır bölgesine geldiğini söyledi. Su maymunu Tunca ve Meriç nehirlerinde görüldükten sonra 2000 yılına kadar Uzunköprü ve Saros bölgelerinde dağılım gösterdiğini ifade eden Özkan, "Bu yıldan itibaren Gala gölün nüfusu artırılarak nehir sistemiyle dağıtılıyor. Keşan'a, oradan Malkara ve Şarköy'e … Geçen yıl Kırklareli'nin Şeytan Deresi bölgesinde de görüldü.Nüfusu arttığında hem nehir boyunca hem de nehir boyunca dağılım gösterir.Dağlık alanlarda devam eder.Kolayca aşılabilir. susuz dağlar. "Özkan, kemirgenin etçil bir tür olmadığını, su çevresindeki saz kökleri, yosun ve otlarla beslendiğini belirtti. Su maymununun yılda 3 kez yavru verebildiğini belirten Özkan, "İnsan ve vahşi hayvan baskısı nedeniyle popülasyonu belli bir seviyede kalıyor." Günümüzde su maymunları Trakya'nın her yerine dağılmış durumda. "