Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Uluslararası patent başvurularımız 2019 yılında yüzde 47 arttı. Böylece ilk kez dünyada 13. sıraya ulaştık." Dedi. dedim.
Bakanlar Varank, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (TÜRKPATENT) düzenlediği "Türkiye-2. Ulusal Üniversite Patent Yarışması" ödül töreninde yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkinliğini yaşadıklarını söyledi. tedbirler kapsamında sınırlı katılım ile yapılır. Katılan
Yarışma Öğrencilerini ve öğretmenlerini tebrik eden Varank, patentin stratejik önemine dikkat çekti.
Varank, TÜRKPATENT'in inovasyon potansiyelini patentlemek ve korumak, fikrin ürün portföyünü genişletmek ve bu fikirleri ticari değere dönüştürmek amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
Patent konusunda farkındalığı artırdığının altını çizen Varank, "Bir buluş patentlendiğinde 20 yıl korunur. Her patent başvurusunun en az 20 yıllık bir hedefi ve vizyonu vardır. Patentli bir buluşunuz varsa bir ürününüz var demektir. 20 yıldır değer üreten, korumanın yanı sıra. süresi dolduktan sonra topluma mal olabilecek bir ürün geliştirmekten gurur duyuyorsunuz. "diye konuştu.
"Avrupa'da bir numaralı marka uygulaması"
Türkiye'nin 18 yıllık sanayisini anımsatan fikri mülkiyet alanında önemli başarılara imza atan Varank, şu bilgileri verdi:
"Şu anda yıllık patent başvurusu sayısı 20 kez, yerli patent tescili Marka başvuru sayısı 27 kat arttı. 2011 yılından bu yana marka başvurularında Avrupa'da birinci sıradayız. Salgın sürece rağmen patent , marka ve tasarım başvuruları bu yılın 8 ayında geçtiğimiz yıldan fazla oldu. "
2019 uygulamasında Türkiye'nin uluslararası patentlerinin yüzde 47 arttığını kaydeden Varank, "Ülkemizde makine, ilaç, kimya, bilgisayar ve elektrik sektöründeki bu artış elektronik gibi yüksek teknoloji alanlarındaki yeni keşiflerden kaynaklandı. Böylece 13'üncü oldu. Dünya'da zaman Sıraya yükseldik Hindistan, İsrail, Avustralya ve Finlandiya gibi ülkeleri geride bıraktık. "Uluslararası patent korumasının hedef pazarlarda önemli bir rekabet avantajı sağladığını belirten Varank, şu ifadeleri kullandı:
"Ne kadar çok ürün satın alırsanız, pazar o kadar fazla olur Küresel patent başvurularında bir adım attığınızda, devler ligindesiniz, ülkenizde uluslararası standartlarda yenilik yapma yeteneğinin nasıl geliştiğini dünyaya gösterirsiniz." " Son yıllardaki başarılarımız, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesinde ne kadar iddialı olduğumuzu ortaya koyuyor. Bu iddiamızı Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla daha da güçlendireceğiz. " dedi.
"Gençliğimizin erken yaşta patent bilinci olmasını istiyoruz" kapsamı
Türkiye Patent Yarışması'nda, 584 patent başvurusundan 98 üniversite, Varank'a temel elektrik ve elektronik, makine, otomotiv, biyomedikal, kimya başvurusu yapıldığını ve inşaat alanlarının ve tüm Türkiye'nin "Patent Siciline" nasıl sahip olduğunu anlattı. içinde.
Varank, Türkiye'nin toplam patent portföyündeki üniversitelerin yüzde 15'i ilgi çekerek dikkat çektiğini söyledi:
"Bu oranı ülke yükseldikçe yükseltmeliyiz. Dolayısıyla üniversitemizin yapmış olduğu patent araştırma ve inceleme raporlarına başvuru ücretine yüzde 50 teşvik indirimi uyguluyoruz. Bu ücretler 1 Üniversite bünyesinde 100 başvuru yapana kadar. yılda sadece 350 pound. üniversiteler bizim düşüyor, üniversite yönetiminin fikri mülkiyet kapasitesini geliştirmede kritik görev ve sorumlulukları. "
Lise sonrası Türkiye yarışmasının patentlenmesi Öğrencilerinizi de dahil edin Taşınmayacağını belirten Varank, "Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapıyoruz. Yarışma için faydalı model bileşenini de ekliyoruz. Böylece öğrencilerimiz Yenilikçi küçük buluşlarıyla yarışmaya katılabilecekler. 1 Kasım'da Türkiye'nin patentini almak için üniversite ve lise öğrencilerine yeni başvurular başlayacak. Çocuklarımızın ve gençlerimizin çok erken yaşta patent farkındalığına sahip olmasını istiyoruz. "
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda son zamanlarda yaptığı çalışmalara atıfta bulunan Varank, 2019-2020 öğretim yılı temasının "patent, faydalı model ve tasarım" olarak belirlendiğini belirtti.
Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar tarafından bugüne kadar 151 patent ve faydalı model, 209 marka ve 94 tasarım başvurunun yapıldığı bilgisini veren Varank, bu başvurunun sayısında önemli bir artış beklediklerini söyledi. Türkiye Yarışması'nın patentlenmesi.
"icat etmekten vazgeçmek"
Varank, yarışmada ödül alan gençlerin harika bir iş çıkardığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çalıştıkları teknik alanlarda karşılaştıkları sorunlar için yeni yöntemler geliştirdiler ve bir inovasyon gerçekleştirdiler. Patent tescilinin üç aşamasını, yani inovasyon, icat ve sektöre uygulanabilirlik başarıyla tamamladılar. Ayrıca, teknik belgeleri mükemmel bir şekilde tamamladılar. patent başvurusu için gerekli açıklama ve talep gibi azami özen gerektiren. "
Yarışmanın para ödülünün ötesinde faydaları olduğunu vurgulayan Varank, patent başvurularının profesyonel hayatta önemli bir referans olarak kullanılabileceğini belirtti. Onların destekleriyle her zaman gençlerin yanında olacaklarını belirten Varank, buluşların TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen Uluslararası Buluş Fuarı'nda sergileneceğini ve gençlerin yabancı yatırımcılarla buluşmak için fuarlara katılımına destek olacaklarını belirtti. Erişebileceğiniz veri tabanlarında patent arayın. Alanınızdaki güncel gelişmeleri çok yakından takip edin ve kendi özgün fikirlerinizi geliştirmeye odaklanın. İcat etmeyi asla bırakmayın. Sadece icat geliştirmekle yetinmeyin. Bir adım daha ileri gidin ve buluşlarınızı üretebileceğiniz ve girişimlere başlayabileceğiniz şirketler kurmaya odaklanın. Patentlerinizle yatırımcıların ilgisini çekebilir ve finansmana erişebilirsiniz. Bakın, artık entelektüel sermaye parasal sermayeyi aştı. Bu çağın kazananları, inovasyon peşinde koşan, kalıpların ötesine geçen, kimsenin düşünmediği çözümler üreten ve pazarlayanlar olacaktır. Her biriniz bu potansiyele çok sahipsiniz. "
" Patentlerin ticarileşmesi için her türlü katkıyı yapmaya hazırız ”
TÜRKPATENT Başkanı Prof.Dr.Habip Asan, 2017 yılında yürürlüğe giren Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile üniversiteler için birçok düzenleme yapıldığını ifade etti. , "Üniversitelerimizde kamu kaynakları kullanılarak üretilen fikri mülkiyet haklarının mülkiyeti kendilerine bırakıldı. Burada amacımız, fikri mülkiyetin ticarileştirilmesi için daha kurumsal kapasite geliştirmektir. Bu arada son 3 yılın oldukça iyi örnekler olduğunu gördük. "Asan, 10 yıl yürüdüler, üniversite için etkili çalışma, bunlardan birinin Türkiye Üniversitesinde Fikri Mülkiyet Bilgilerinin Yaygınlaştırılması Projesi olduğunu da bildirdi.
Asan'da Proje kapsamında birçok faaliyet gerçekleştirildiğini, dedi ki:"Bugün ödül törenini yaptığımız etkinlik de bununla ilgili. Bu etkinlik için nitelikli bir çalışma yaptık ve finale kalan ve dereceye giren patentleri belirledik. Bunları belirlerken jürimiz 4 temel unsuru dikkate aldı. Bunlar buluş potansiyeli, ticarileştirme, ekonomik fayda ve sosyal fayda olarak değerlendirildi. Ödüllü öğrencilerimizi bundan sonra yalnız bırakmayacağız. Bu patentlerin ticarileştirilmesi için her türlü bilgi, katkı ve danışmanlığı sağlamaya hazırız. Onlarla bu konudaki iletişimimiz devam edecek. ASAN, TÜRKPATENT'in 120 uzmanın işe alınması için mülakat aşamasını tamamladığını da aktararak, "Kurumumuz yakında 120 uzmanın işe alımını tamamlayacak. Bu satın alımlarla uzman kapasitemiz yüzde 50'nin üzerinde artacak. 2021'in ilk yarısında özellikle patent artışından kaynaklanan gecikmeleri azaltmayı planlıyoruz. Dedi.
Konuşmaların ardından yarışmanın birincileri ödüllendirildi.