Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu tarafından kabul edilen 2023-2024 Türkiye Raporu'na sert tepki gösterdi. Bakanlık, raporun Türkiye aleyhine çarpıtılmış, ön yargılı ve gerçek dışı iddialar içerdiğini vurguladı.
Türkiye'den Sert Yanıt
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, AP'nin Türkiye Raporu'na yönelik eleştiriler dile getirildi. Açıklamada, "Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından bugün kabul edilen 2023-2024 Türkiye Raporu, ülkemiz aleyhine çarpıtılmış, ön yargılı ve gerçek dışı iddialar içermektedir." ifadelerine yer verildi. Bakanlık, raporun terör örgütlerine ve Türkiye karşıtlığını varoluş nedeni haline getirmiş bazı çevrelere propaganda zemini sağladığını belirtti.
Raporun İçeriğine Eleştiriler
Bakanlık açıklamasında, AP'nin Türkiye'deki siyasi dinamikler, dış politika ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yönelik ziyaretine ilişkin değerlendirmeleri de eleştirildi. "Terör örgütlerine ve Türkiye karşıtlığını varoluş nedeni haline getirmiş bazı çevrelere propaganda zemini sağlayan bir kurumun, ülkemizdeki siyasi dinamikler, dış politikamız ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın KKTC ziyaretine yönelik mesnetsiz değerlendirmelerini reddediyoruz." denildi.
Türkiye-AB İlişkileri Geleceği
Açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci dahil olmak üzere AB ile ilişkilerinin karşılıklı yarar temelinde sürdürülmesi için AP'nin üzerine düşeni yapmasının beklendiği vurgulandı. Türkiye, AB ile ilişkilerinde daha yapıcı ve olumlu bir yaklaşım beklediğini açıkça ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı'nın bu sert tepkisi, Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginliğe işaret ediyor. Raporun içeriği ve Türkiye'ye yönelik eleştiriler, Ankara'nın tepkisini çekmiş durumda. Gelecek dönemde bu durumun Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkileyeceği merak konusu.