İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ile ABD arasında devam eden görüşmeler sürerken dikkat çekici bir açıklama yaparak, İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğini vurguladı. Netanyahu, kararlılığını net bir şekilde ifade ederek, bu konuda taviz vermeyeceğini, geri adım atmayacağını ve en küçük bir geri çekilme bile göstermeyeceğini belirtti.
Netanyahu'dan Sert Sözler: Taviz Yok!
Netanyahu, yayımladığı mesajda, "İran’ın nükleer silah edinmesini engellemeye kararlıyım. Bu konuda asla taviz vermeyeceğim, geri adım atmayacağım ve en küçük bir geri çekilme bile göstermeyeceğim" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, İsrail'in İran'ın nükleer programına karşı tutumunu açıkça ortaya koyuyor.
Netanyahu ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki saldırılara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Hamas'ın şartlarına boyun eğmenin, elde edilen kazanımları yok edeceğini savunan Netanyahu, "Eğer şimdi Hamas’ın dikte ettiklerine boyun eğersek, askerlerimizin, ölülerimizin ve yaralananların sayesinde elde ettiğimiz savaşın tüm büyük kazanımları ortadan kalkar. Başbakanınız olarak boyun eğmeyeceğim. Böyle bir teslimiyet, ülkeyi ve sizleri tehlikeye atar" dedi.
Ateşkes Çağrılarına Eleştiri
Netanyahu, ateşkes çağrılarını "teslimiyet çağrıları" olarak nitelendirerek eleştirdi. Bu çağrılara uyulması halinde Refah'a girilemeyeceğini, Philadelphi Koridoru'nun kontrolünün ele geçirilemeyeceğini, Hizbullah'a yönelik saldırıların yapılamayacağını ve İran'a ağır darbe vurulamayacağını savundu.
Netanyahu, Gazze'de Hamas'ı yok etmeden, tüm esirleri geri almadan ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmadığından emin olmadan savaşa son vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in tüm esirleri geri aldıktan sonra savaşa geri döneceği yönündeki iddialara da yanıt vererek, Hamas'ın bu durumu engellemek için uluslararası garantiler talep ettiğini, ancak bu tür garantilerin mümkün olmadığını belirtti.
İran ve ABD Arasında Neler Oluyor?
İran ile ABD arasında Umman aracılığıyla İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmelerin ikinci turu sona erdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, görüşmelerin "yapıcı" olduğunu ve tarafların birkaç gün içinde teknik görüşmelere başlayacağını, 26 Nisan'da üçüncü tur müzakereler için heyetlerin yeniden bir araya geleceğini duyurdu. Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi azaltma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Sonuç olarak, Netanyahu'nun İran'a yönelik sert açıklamaları ve Gazze'deki duruma ilişkin değerlendirmeleri, İsrail'in bölgedeki güvenlik kaygılarını ve politikalarını yansıtıyor. İran ile ABD arasındaki görüşmelerin geleceği ve İsrail'in bu süreçteki rolü, bölgedeki dengeleri etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.