Bir grup bilim adamı, bazı insanların soğuğa neden daha dirençli olduğunu ortaya çıkaran bir çalışma yürüttü. Çalışma, bazı insanların soğuğa diğerlerinden daha dirençli olmasının sebebinin, alfa-aktin-3 adlı bir proteinin bulunmaması olduğunu buldu.
Sosyal medyada, buzlu havada buzlu bir gölde suya girmeye ya da sahilde güneşlenirmiş gibi karda atlamaya cesaret edenlerin videoları. Soğuk algınlığı bu şekilde çalışmayan insanların bu özelliğinin arkasında, bir grup bilim adamının yaptığı araştırma ile bulundu.
The American Journal of Human Genetics'te yayınlanan sonuçlara göre, birçok üniversite ve araştırma kurumu tarafından desteklenen, soğuğa dirençli olan bu çalışma, alfa-aktin-3 adlı proteinin eksik olmasıdır. Bu proteinin eksikliğinin nedeni, Afrika'nın sıcak iklimlerinden kuzeye ve Avrupa'ya göç eden insanların iklim koşullarına uyum sağlamak için yaptıkları genetik mutasyondur.
5 kişiden 1'inde alfa-aktin-3 eksikliği var:
Araştırmayı yürüten bilim adamları 18 ile 40 yaşları arasında 42 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada, alfa-aktin-3 eksikliği olan kişilerin iskelet kaslarında çoğunlukla yavaş kasılan lifler bulunuyordu. Böylelikle bu insanların soğuk karşısında enerjilerini daha verimli kullanabilecekleri anlaşıldı. Araştırma ekibinin paylaştığı verilere göre dünya genelinde 1,5 milyar kişide alfa-aktin-3 eksikliği var yani her 5 kişiden 1'i soğuğa daha dirençli. Bunun nedeni, bu kişilerde soğuk algınlığı karşısında titreme refleksine doğrudan neden olan hızlı kasılmadır. Elyaf kullanmak yerine temel kasılmayı artırarak ısı üreten yavaş kasılan elyafların kullanılması.
Alfa-aktin-3 eksikliği de egzersize yanıt olarak değişikliklere neden olur: