Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Aşısı Hakkında Merak Edilen Sorulara Yanıt Verdi

"Kovid-19 geçirenler için koruma bir süre devam ediyor. Bu koruma seviyesi kişiyi bir süre Kovid-19'a karşı koruyacağı için hastalığı olan kişiler aşılanacak gruplarda yer almıyor."

"Klinik çalışmalarda, hastalığa karşı inaktif Kovid-19 aşıları. Kovid-19 aşılarının koruyucu etkisinin henüz bilinmediği gösterildi, bunun için ek çalışmalara ihtiyaç var."

"18 yaş ve üstü kişiler olacak. Her dört hafta arayla bir doz olmak üzere toplam iki doz uygulanır. "

" Aşı uygulanır. Hastalığa karşı korumanın daha sonra gelişmesi genellikle birkaç hafta sürer. Ancak, herkes aynı düzeyde koruma geliştiremez. Ayrıca aşı yaptıran kişi virüsü almış olsa bile başkasına bulaştırabilir.Bu nedenle aşı yapıldıktan sonra maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmalı, orada olduğu duyurulana kadar bu önlemler alınmaya devam edilecektir. Türkiye'de aşılama zorunlu değildir. Ancak aşılama, hastalıkları önlemede en etkili yöntemlerden biridir.Aşılama sayesinde yeryüzünden silinen birçok hastalık vardır. Bu nedenle halkın bilinçlendirilmesi davranmak Aşılarla ilgili faaliyetler Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Aşı olmak, bireyin topluma karşı sorumluluğudur. "

" Kovid-19 aşılamasında maruziyet, ağır hastalık ve bulaşma riskleri dikkate alınarak gruplar belirlendi. Grupların aşıları tamamlandığında, Sağlık Bakanlığı aşıya ulaşmak isteyen herkesin ulaşmasını planlıyor. "

" Hastalığın tanı ve tedavisini üstlenen sağlık çalışanları, Kovid-19'a en çok maruz kalan gruptur. Sağlık çalışanlarının hastalanmaması ve kesintisiz sağlık hizmetlerini sürdürmesi önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada aşılanması planlanan grupta sağlık çalışanları bulunmaktadır. "

" Kovid-19 aşılarında yer almayan grip, zatürree, kızamık-kızamıkçık-kabakulak (MMR), tüberküloz ve benzeri aşıların Kovid-19'a karşı koruma sağladığı kanıtlandı. Bilgi yok. "

" İnaktif Kovid-19 aşısını grip veya zatürre aşısı yaptırdıktan en az 2 hafta sonra yaptırabilirsiniz. "

" Kişinin hastalığa yakalanarak kazandığı bağışıklık (doğal bağışıklık) düzeyi, hastalığa ve kişiye göre değişmektedir. Covid-19 ajanı SARS-CoV-2 yeni bir virüs olduğu için hastalığı geçerek kazanılan doğal bağışıklığın ne kadar süre koruyacağı bilinmemektedir. Ancak bazı araştırmalar, Kovid-19'a karşı geliştirilen doğal bağışıklığın uzun ömürlü olmadığını gösteriyor. "

" Bugüne kadar Kovid-19 aşıları için yapılan klinik çalışmalarda ve mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrası yan etkiler genellikle hafiftir. Bunlar yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas / eklem ağrısı, kusma, ishal, aşının uygulandığı bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak aşı uygulamasından sonra herhangi bir rahatsızlık oluşması durumunda nadir de olsa alerjik reaksiyon olasılığını göz ardı etmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ve aşı yaptırdığını hekime bildirmek unutulmamalıdır. yakın zamanda aşılanmıştır. Kovid-19 aşısı dahil olmadığı için şu anda bu gruba uygulanmayacaktır.

İnaktif Kovid-19 aşısının hamilelik sırasında uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Kovid-19 olma riski yüksek olan gebeler kendi istekleri ile aşılanabilirler. Aşının gebeliğin ilk üç ayında yapılmaması tercih edilir.

İnaktif Kovid-19 aşısının emzirme döneminde uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Şiddetli koronavirüse yakalanma riski yüksek olan emziren kadınlara, istekleri üzerine aşı yapılabilir.

İnaktif Kovid-19 aşısı, PCR testi ile Kovid-19 teşhisi konulan kişiler ve aşılamadan önceki 10 gün içinde Kovid-19 vakası ile temasta bulunan kişiler. "

" Aşının içerdiği herhangi bir maddeye karşı alerji / anafilaksi öyküsü varsa aşı yapılması önerilmez.

Daha önce yaşanmış önemli bir alerjik reaksiyon varsa bu aşı yapılmadan önce sağlık personeline bildirilmelidir.

Diğer tüm aşılarda olduğu gibi. 38 derece ve üzeri yüksek ateş, belirsiz hastalık ve kronik hastalık atakları sırasında aşı uygulamasının bir süre ertelenmesi önerilir. "

" 65 yaş ve üstü kişilerde Kovid-19 hastalığına yakalanma, hastaneye yatma ve hatta ölüm riski daha yüksek olduğu için aşı öncelikle bu yaş grubuna uygulanacak. "

Bunlara da Göz Atın

Korona Nedeniyle Mezar Yeri Kalmadı: Yakınlarının Tabutlarını Evlerinde Saklıyorlar

İtalya'nın Sicilya adasındaki Palermo kentinde koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin gömüldüğü mezarlıklar dolduruldu. Yetkililer …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir