Türkiye, önümüzdeki ay SpaceX'in Cape Canevral tesisi TÜRKSAT'tan fırlatılacak 5 uydusu ile uzaydaki aktif uydu sayısı 7'ye sahip olacak. Ülkenin şu anda 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem amaçlı olmak üzere 6 aktif uydusu bulunuyor.
Uzay uydusu olan 30 ülkeden biri Türkiye, önümüzdeki günlerde uzay yörüngesindeki uydu sayısı ile birlikte aktif askeri istihbarat uydusu Türksat 5a'yı kaldıracak 7. Türkiye şu anda Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat GÖKTÜRK 4B haberleşme uyduları-1, Göktürk-2 ve GÖZLEM gözlem uyduları olmak üzere aktif 6 uydusu bulunmaktadır.
AA muhabiri, Türksat 1A tarafından derlenen bilgilere dayanan Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu deneyi 24 Ocak 1994 tarihinde uzaya fırlatıldı, ancak roketteki arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü. 10 Ağustos 1994 tarihinde devam eden süreç, Türksat 1B Türkiye ile uzaydaki yerini, 7. haberleşme uydusu Türksat 5A için gün sayıyor.
Türksat 5A, 30 Kasım'da Falcon 9 roketini fırlatacak:
uydunun tamamladığı AIRBUS D & S, 2 Ekim'de fırlatılmaya hazır TÜRKSAT yetkililerine teslim edildi. 2017 yılında imzalanan sözleşmenin ardından Fransa'nın Toulouse kentindeki AIRBUS tesislerinde üretimine başlanan TÜRKSAT 5A, yakında gönderilecek. SpaceX'in Cape Canevral'daki tesislerine fırlatma için. Fırlatma hazırlıkları bir ay sürecek ve 30 Kasım'da Falcon 9 roketi ile fırlatılacak.
TURKSAT 5B 2021'de fırlatılacak:5 haberleşme uydusu Türksat
Türkiye'den sonra 2021'de Türksat 5B haberleşme uydusu hizmeti satın almayı planlıyor. Türksat ise önümüzdeki yıl içinde üretilecek olan uset 6 haberleşme uydusunu fırlatmayı hedefliyor.
Türkiye, bu Avrupa ve Afrika'daki uydular ile tüm Asya, Endonezya dahil olmak üzere batı ve güney kısımlarını (Rusya ve Çin hariç) kapsayacak şekilde iletişim halindedir.
Türkiye'de gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusunun tasarımı ve üretimi GÖZLEM:
GÖZLEM yer gözlem uydusu, TÜBİTAK uzayının ardından BİLSAT ikinci uzaktan algılama uydusu oldu. Türkiye OBSERVATION'da düzenlenen ilk yer gözlem uydusunun tasarımı ve üretimi, yaklaşık 9 yıl önce, 17 Ağustos 2011 Rusya'nın Yasnye Fırlatma Üssü'nü fırlattı.
10'uncu yılını başarıyla tamamlayan 9 RASAT'a sahip olacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, son aylarda yörüngedeki görev hayatında 3 yıl, 16,8 milyon kilometrekarelik bir alanı tarayarak ve 3.202'yi aktararak gezegeni 47.943 mermi ile çevreledi yer istasyonuna görüntü şeritleri. Siyah-beyaz, 15 metrelik çok bantlı uzamsal çözünürlüklü itme odası kamerası ile çalışır.
Milli Savunma Bakanlığı için tasarlanan GÖKTÜRK-1:
Türk Silahlı Kuvvetlerinin yanı sıra RASAT'ın hedef istihbarat ihtiyaçlarını karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu. 2016 yılında uzaya fırlatıldı. Dünya yörüngesine yerleştirilmiş alçak irtifa uydusu; Kamu kurum ve kuruluşları için çevrenin ve inşaatın izlenmesi, tarımsal verimlerin belirlenmesi, belediye uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri gerçekleştirilebilir.
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde keşif yapmak için tasarlanmış 0,50 m çözünürlüklü uydunun 7'si. İlk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2:
TÜBİTAK UZAY ve TAI işbirliği ile geliştirilen arama uydusu GÖKTÜRK-2, 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'deki Iuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk uydusu tarihi boyunca yüksek çözünürlüklü görüntü almak için, Göktürk-2'nin ürettiği Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerinin hedef istihbaratının özel ihtiyaçları dijital ve jeo-uzamsal veri üretimi ile sağlanmaktadır.
Yüksek yerli içerikle üretilen ve 2,5 metre çözünürlükteki gözlem uydusu ile Türkiye'nin savunma, çevre, şehir planlama, tarım ve ormancılıkta önemli ihtiyaçlara cevap veriyor. Dünyanın herhangi bir noktasından görüntü alabilen uydu, Dünya etrafındaki turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.