Trabzon'da üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 4 takım, kendi insansız su altı araçları ile TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde yarışacak. Yarışmada takımlar birinci olur, Türkiye'de yerli üretim sektörü ile oluşuma katkı sağlamayı hedefler.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi ve lise öğrencilerinden oluşan Trabzon Kız Anadolu İmam ve Hatip 4 ekibi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) 24-27 arasında önde gidiyor. Eylül tarihinde düzenlenen teknofest'e katılmak için son hazırlıklarını tamamladık. Kendi alet kategorisini tasarlayan öğrencilerle yarışacak olan 'İnsansız Sualtı Aracı' (ISAR), yerli üretimle Türkiye'de sektörün oluşumuna katkı sağlamayı hedefliyor. Öğrenciler tarafından tasarlanan insansız su altı araçları, uzaktan kumanda ile 250 metre derinliğe kadar alçalıp kamera ile görüntü kaydı yapabiliyor.
'HEDEFİMİZ SEKTÖR YARATMAK' diye arkadaşlarıyla paylaştıklarını söyledi. Mekanik parçaları kendilerinin tasarladıkları aracın yazılımı ile tasarladıklarını belirten Öztürk, şunları söyledi:Bunlar doğalgaz arama çalışmalarında kullanılan su altı araçlarının basit formları. Aracımızı kablosuz yaptık ve 200 metre derinliğe kadar inebiliyor. Kolluk kuvvetimiz bunları arama ve kurtarma çabalarını kolaylaştırmak için kullanabilir. Maliyeti düşürmek için ciddi bir üretim hacmi olmalıdır. Tek aracın maliyeti 7 bin lira. Amacımız ülkemizde su altı araçları alanında bir sektör yaratmaktır. Pandemi sürecinde, insanların evlerinde kalırken bu araçları kullanmayı öğrenmeleri için bir simülasyon tasarladık. Ülkemizin milli teknoloji hamlesinde ön saflarda yer almak istiyoruz. Yaptığımız tüm projeler ülkenin milli teknolojisine katkı ve adım olmak içindir. Bu adımda herhangi bir yerde üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. yeteneğine sahiptir. Trabzon'da çok fazla sel olduğu için ticari alanlarda balıkçılıkta ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabileceğini düşündük. Su altında 2 saat kalabilir ve kayıt yapabilir. Her şeyi kendimiz yaptık ama parçaları ülkemizde milli üretim yapabilsek daha ucuza getirebilirdik. Denizlerle çevrili olmamıza rağmen, denizlerde hala tarihin saklı olduğuna ve bunların bulunması gerektiğine inanıyoruz. Neden yurt dışından alınacak aletlerle yapılsın diye düşünerek araçları kendimiz geliştirmek istedik. TEKNOFEST bize bu alanda da güzel fırsatlar sağladı ve bu alanda çalışacak ekiplerle birlikte olacağız. Amacımız kendi araçlarımızla tarihimizi bulmak ”dedi.