ABD, kendi füzesini taşıyan ve uçaktan fırlatılan “LongShot” dron projesi üzerinde çalışıyor

DARPA'nın kendi havadan havaya füze drone projesi olan LongShot, insan pilotlarını mevcut tehditlerden uzak tutmak ve envanterdeki füze menzilini artırmak gibi bir dizi önemli ve potansiyel olarak üstün özellik için geliştiriliyor. Sistemin çalışma prensibi, LongShot'un bir savaş veya bombardıman uçağından fırlatılması ve görevlerini en az iki AIM-120 AMRAAM füzesi ile gerçekleştirmesi ile şekilleniyor.

DARPA'nın LongShot projesinin ilk aşaması kapsamında General Atomics, Lockheed Martin ve Northrop Grumman ile sözleşme yapın. Diyelim ki imzaladınız. Northrop Grumman, LongShot için ilk konsept tasarımını bile yayınladı (aşağıda). DARPA'nın seyir füzesini andıran konseptinin aksine (yukarıda), daha çok bir uçağa benzeyen konsept, uçan kanat tasarımından esinlenmiş gibi görünüyor. Benzer tasarımlar, Kratos Defence'den XQ58A Valkyrie ve Boeing Australia'nın Loyal Wingman tarafından da sergileniyor.

Hava muharebesinde kritik rol oynayan havadan havaya füze menzili, ABD ve NATO müttefiklerinin envanterinde bulunan AIM-120 AMRAAM radar güdümlü füze ile rakip oluyor. Batılı ortaklara göre bir avantaj sunuyordu. Ancak hem Çin'de hem de Rusya'da geliştirilen PL-15 ve R-37M modeli çok uzun menzilli havadan havaya füzeler dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. AIM-120 AMRAAM'ın 160 km menzile sahip olduğu belirtilirken, Çin ve Rus füzelerinin yaklaşık 194 km menzile sahip olduğu belirtiliyor. Rus ve Çin savaş uçaklarının füzelerinin daha erken kilitlenmesi ve ateşlenmesi anlamına gelen bu gelişme, genellikle ilk atıcının kazandığı bir ortamda doğal olarak ciddi bir üstünlük anlamına geliyor. Geleceğin hava savaşlarını değiştirme potansiyeline sahip LongShot projesinin nasıl şekilleneceğini görelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir