Prof. Dr. Müftüoğlu, Antikorların Koronavirüse Karşı Aşıya Alternatif Olup Olamayacağını Açıkladı

Koronavirüs aşısı kapsamıyla ilgili sorunların ortaya çıkması ile alternatifler daha yüksek sesle seslendirilmeye başlandı. Monoklonal antikorlar da bu alternatiflerden biri olarak kabul edilir. Bu antikorlar gerçekten bir alternatif olabilir mi?

Koronavirüsün pandemi ilan edilmesinin üzerinden bir yıl geçti ve birçok farklı ilaç ve biyoteknoloji şirketi etkinliği kanıtlanmış onaylı koronavirüs aşıları geliştirmeyi başardı. Bu aşıların etkisi kanıtlanmış olsa da, üretim kapasitesi ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu için ülkeler arasında bir "aşı savaşı" başladı.

Hürriyet'ten Prof.Dr.Osman Müftüoğlu'nun aktardığına göre, ülkelerin koronavirüs aşısına alternatif çözümlerinden biri de monoklonal antikorlar. Öyleyse, önümüzdeki günlerde sıklıkla duyacağımız monoklonal antikorlar gerçekten aşının yerini alabilir mi? Prof. Dr. Müftüoğlu bugün yazısıyla bu soruya cevap vermeye çalıştı.

Monoklonal antikorların normal antikorlardan farkı nedir? Dr. Müftüoğlu faydalara / zararlara geçmeden önce, öncelikle "Antikor nedir?" Neden bahsettiğimizi daha iyi anlatabilmek için. ve "Vücudumuza herhangi bir virüs girdiğinde, B lenfositlerimiz (bağışıklık hücreleri) tarafından üretilen koruyucu maddelere" antikor "denir. Farklı B lenfositleri farklı antikorlar üretir. Bu antikorlar, virüslerin dış yüzeyine yapışarak onları hareketsiz hale getirir. Sonuç olarak Bu virüs hücrelerimize giremez veya bizi hasta edemez. "Monoklonal antikorların standart antikorlardan farkı," Bu antikorları diğerlerinden ayırt etmek, aralarında en güçlü, çalışkan ve başarılı olanları tespit etmek de mümkündür ve onları laboratuvar koşullarında çoğaltmak ve büyük miktarlarda üretmek. Bu şekilde elde edilen antikorlar "monoklonal antikorlar" olarak adlandırılır çünkü bunlar "tek bir antikor üreten hücreden klonlanır". Bunlar neredeyse kopya antikorlardır ve her seferinde / her zaman bizi hasta etmeye çalışan ve onu etkisiz hale getiren belirli bir virüsün sabit bir kısmına bağlanırlar. Bu nedenle tedavi amaçlı kullanıldıklarında "neredeyse mükemmel" sonuçlar verirler. Geçici de olsa koruma amaçlı aşılar yerine bu antikorları kullanmak mümkündür. "Monoklonal antikor aşının yerini alabilir mi?

Prof. Dr. Müftüoğlu'na göre, özellikle koronavirüs için geliştirilmiş monoklonal antikorlar var. Bu antikorların bazıları, ABD ilaç ve tedaviler düzenleyici kurumu olan FDA'dan" hızlandırılmış klirense "bile sahip.

Sonuç olarak, aşı üretimi talebi karşılayacak düzeye gelene kadar monoklonal antikorlar uygulanabilir bir alternatif olabilir mi? Prof. Dr. Müftüoğlu'nun bu soruya cevabı olumsuz:“Alman kamu yayın kuruluşu Deutsche Welle'den Almanya'nın yaklaşık 500 milyon dolar ödediğini öğrendik. sadece 200 bin doz Bu bilgi doğruysa – ki bu doğru – aşı eksikliğini antikorlarla doldurmayı Almanya'nın bile karşılayabileceğini düşünmüyorum Kısacası aşı eksikliğini antikorlarla kapatamayız. monoklonal antikorlar. Ancak yine de, monoklonal antikorlara sahip olmanın, özellikle "tedavi" açısından, özellikle kitle organ yetmezliği olan hastalarımız. "

Bunlara da Göz Atın

Çiftlik Bank Firarisi Mehmet Aydın’ın Görüldüğü Kesinleşen Brezilya’dan Açıklama Geldi

Bir dedektiflik bürosunun Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın'ın Brezilya'da olduğunu tespit etmesi üzerine harekete geçen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir